thumbnail

Kerala PSC- GK Questions and Answers - Set 6

Question1:-Who started Self Respect Movement at Tamil Nadu?
 A:-E. V. Ramaswami Naicker
 B:-C. N. Mudaliar
 C:-C. V. Raman Pillai
 D:-K. Ramakrishna Pillai
Answer:- Option-A
Question2:-Which among is called the 'Movement of Hindu-Muslim Unity'?
 A:-Quit India Movement
 B:-Khilafat Movement
 C:-Non-Cooperation Movement
 D:-Home Rule Movement
Answer:- Option-B
Question3:-Who was started, Individual Sathyagraha during 1940s?
 A:-Mahatma Gandhi
 B:-Jawaharlal Nehru
 C:-Muhammadali Jinnah
 D:-Vinoba Bhave
                                                                                                               Answer:- Option-D

Question4:-Which of the nations signed in the treaty called 'Agra Summit' of 2001?
 A:-India X Israel
 B:-India X Pakistan
 C:-India X China
 D:-India X Srilanka
Answer:- Option-B
Question5:-Who started Aligarh Movement?
 A:-Sir Sayyid Ahmad Khan
 B:-Maulana Shaukath Ali
 C:-Maulana Abul Kalam Azad
 D:-Mirza Gulam Ahmad
 Answer:- Option-A
Question6:-In which year was the Wildlife Protection Act implemented?
 A:-1973
 B:-1976
 C:-1975
 D:-1972
Answer:- Option-D
Question7:-The NOTA option in the election was firstly used in India in
 A:-2013, November
 B:-2013, August
 C:-2014, November
 D:-2014, September
Answer:- Option-A
Question8:-Who was the Chairman of the 'Flag committee'?
 A:-Rajendra Prasad
 B:-J. B. Kripalani
 C:-B. R. Ambedkar
 D:-Maulana Abul Kalam Azad
Answer:- Option-A
Question9:-Where is the Headquarters of NITI Aayog?
A:-Mumbai
 B:-Delhi
 C:-Pune
 D:-Ahmedabad
Answer:- Option-B
Question10:-"Operation Flood" is related to the production of
 A:-Wheat
 B:-Milk
 C:-Egg
 D:-Rice
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Who has been named as the Football Writers Association Footballer of the year 2017-18?
 A:-Luka Modric
 B:-Lionel Messi
 C:-Mohamed Salah
 D:-Cristiano Ronaldo
Answer:- Option-C
Question12:-Who conducted Panthi Bhojanam first time in India?
 A:-Thycad Ayya
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-A. K. Gopalan
Answer:- Option-A
Question13:-Who founded Muslim Mahajana Sabha ?
 A:-Ali Musliar
 B:-Vakkam Abdul Kadar Maulavi
 C:-K. M. Maulavi
 D:-Makti Thangal
 Answer:- Option-B
Question14:-Who was the leader of 'Malayali Memorial'?
 A:-Mannathu Padmanabhan
 B:-A. K. Gopalan
 C:-G. P. Pillai
 D:-K. Kelapan
 Answer:- Option-C
Question15:-Which Maharaja of Travancore issued the Temple Entry Proclamation?
 A:-Ayillyam Thirunnal
 B:-Swathi Thirunnal
 C:-Sremulam Thirunnal
 D:-Sree Chithira Thirunnal
Answer:- Option-D
Question16:-Which social reformer gave the slogan "No Caste, No Religion, No God for man"?
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Ayyankali
 D:-Chattambi Swamikal
Answer:- Option-B
Question17:-Who was the chief editor of 'Al Ameen'?
 A:-Vakkam Abdul Kadar Maulavi
 B:-Ummer Khasi
 C:-Muhammed Abdu Rahman
 D:-Makti Thangal
 Answer:- Option-C
Question18:-The timber of which tree is used for making cricket bats?
 A:-Willow Tree
 B:-Teak Tree
 C:-White Pine Tree
 D:-White Oak Tree
 Answer:- Option-A
Question19:-Guatemala country is situated in which of the following continent?
 A:-South America
 B:-North America
 C:-Africa
 D:-Europe
Answer:- Option-B
Question20:-Silent Valley National Park situates in the district of
 A:-Palakkad
 B:-Wynad
 C:-Idukki
 D:-Pathanamthitta
 Answer:- Option-A
(GK questions from Question Paper Code: 2/2019/OL, Category Code: 135/2018, Exam: Asst Professor in Anatomy)

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

2 Comments