thumbnail

Kerala PSC- GK Questions and Answers -Set 2

Question1:-Name the river that flows in between Vindhya- Satpura mountain ranges
 A:-Krishna
 B:-Godavari
 C:-Narmada
 D:-Tapti
Answer:- Option-C
Question2:-Lushai Hills can be seen in
 A:-Assam
 B:-Sikkim
 C:-Manipur
 D:-Mizoram
Answer:- Option-D

Question3:-Which Indian state has the second largest coastal line in the country?
 A:-Andhra Pradesh
 B:-Kerala
 C:-Maharashtra
 D:-Tamil Nadu
Answer:- Option-A
Question4:-Name the largest salt lake of India.
 A:-Chilika Lake
 B:-Sambhar Lake
 C:-Wular Lake
 D:-Pushkar Lake
Answer:- Option-A
Question5:-Who was the author of the book 'Planned Economy for India'?
 A:-Amartya Sen
 B:-Thomas Issac
 C:-Jawaharlal Nehru
 D:-M. Visveswarayya
Answer:- Option-D
Question6:-When was Kochi Mahajana Sabha founded?
 A:-1899
 B:-1918
 C:-1919
 D:-1893
Answer:- Option-B
Question7:-Name the lengthiest dam of Kerala.
 A:-Malampuzha dam
 B:-Idukki dam
 C:-Mullaperiyar dam
 D:-Peechi dam
Answer:- Option-A
Question8:-Who was the founder of Araya Vamsodharani Sabha?
 A:-Ayyankkali
 B:-Ayya Vaikundar
 C:-Pandit Karuppan
 D:-T.K. Madhavan
Answer:- Option-C
Question9:-Who was the author of the book 'Brahmashri Sree Narayana Guru'?
A:-Kumaranasan
 B:-Vallathol Narayana Menon
 C:-Dr. Palpu
 D:-T. Bhaskaran
Answer:- Option-D
Question10:-Which Indian leader is popularly known as Deshbandhu?
 A:-Subash Chandra Bose
 B:-Chittaranjan Das
 C:-W.C. Banerjee
 D:-Bipin Chandra Pal
Answer:- Option-B
Question11:-The Muslim League observed Direct Action Day on
 A:-August 16, 1946
 B:-December 20, 1946
 C:-June 25, 1946
 D:-May 18, 1946
Answer:- Option-A
Question12:-Name the revolutionary leader involved in the assassination of British Officer W.C. Rand.
 A:-Lala Hardayal
 B:-Bhagat Singh
 C:-Damodar Hari Chapekar
 D:-Pulin Das
 Answer:- Option-C
Question13:-Who was the leader of Bardoli Satyagraha?
 A:-Annie Besant
 B:-M.A. Ansari
 C:-Lala Lajpat Rai
 D:-Sardar Vallabhai Patel
Answer:- Option-D
Question14:-Which Five Year Plan was terminated one year before its completion?
 A:-Second Five Year Plan
 B:-Fifth Five Year Plan
 C:-Fourth Five Year Plan
 D:-First Five Year Plan
Answer:- Option-B
Question15:-Name the player who won the Golden Ball Award in 2018 FIFA World Cup.
 A:-Gareth Bale
 B:-Serigo Ramos
 C:-Luka Modric
 D:-Cristiano Ronaldo
Answer:- Option-C
Question16:-Who won the Nobel Peace Prize of 2018?
 A:-Nadia Murad
 B:-Jan Egeland
 C:-Angela Merkel
 D:-James P. Allison
Answer:- Option-A
Question17:-The Gangrel Dam is built across the river.
 A:-Yamuna
 B:-Vaiga
 C:-Mahanadi
 D:-Sutlej
Answer:- Option-C
Question18:-Name the social reformer who founded an educational institution named 'Thattvaprakashika'.
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Vaghbatananda
 C:-Ayyankali
 D:-Pandit Karuppan
Answer:- Option-B
Question19:-Twenty first Commonwealth Games took place in the city of
 A:-Washington
 B:-Moscow
 C:-Gold Coast
 D:-Beijing
Answer:- Option-C
Question20:-From the following find out the product that has been selected as a geographical indicator.
 A:-Calicut Halwa
 B:-Aranmula Kannadi
 C:-Ramasserry Iddli
 D:-Palakkadan Silk
Answer:- Option-B
(Question from Question Paper Code: 1/2019/OL , Category Code: 256/2013, Exam: Clinical Audiometrician) 

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

5 Comments