thumbnail

Kerala PSC- GK Questions and Answers- Set 3

Question1:-Dr. Gundert is associated with which of the following?
 A:-London Mission Society
 B:-Basel Evangelical Mission
 C:-Church Mission Society
 D:-Prussian Missionary
Answer:- Option-B
Question2:-Who is the first editor of Swadesabhimani started by Vakkom Moulavi?
 A:-K.Ramakrishnapillai
 B:-C. Krishnapillai
 C:-C.P. Govindapillai
 D:-S. Padmanabha Panicker
                                                                                                                  Answer:- Option-C

Question3:-In which conference did Sree Narayana Guru give the slogan "Not to argue and win but to know and make known"?
 A:-All Kerala Fraternity Conference at Aluva, 1921
 B:-All Kerala Industrial Conference at Cannanore, 1909
 C:-Superstition Eradication Conference at Kollam
 D:-All Religious Conference at Aluva, 1924
 Answer:- Option-D
Question4:-Mokshapradipam is a work written by
 A:-Vagbhadananda
 B:-Kumaran Asan
 C:-Brahmananda Sivayogi
 D:-Sankaracharya
Answer:- Option-C
Question5:-Name the great social reformer who is said to have inspired the Shanar agitation for social equality?
 A:-Vaikunda Swamikal
 B:-E.V. Ramaswami Naicker
 C:-Poikayil Yohannan
 D:-Thaikkattu Ayyavu
 Answer:- Option-A
Question6:-When was the Malayali Memorial submitted to the Travancore Maharaja?
 A:-11 January 1891
 B:-1 January 1891
 C:-1 September 1891
 D:-11 September 1891
Answer:- Option-A
Question7:-Aphante Makal is a novel written by
 A:-V.T. Bhattathiripad
 B:-Lalithambika Antarjanam
 C:-Bhavatratan Namboothiripadu
 D:-Karur Nilakantapillai
  Answer:- Option-C
Question8:-The leader of the Akalis who led the Sikhs in the Vaikom Satyagraha?
 A:-Gur Charan Singh
 B:-Lala Lal Singh
 C:-Lala Jai Singh
 D:-Mr. Amar Singh
 Answer:- Option-B
Question9:-Question Cancelled

Question10:-The only Christian Satyagrahi who participated in the Vaikom Satyagraha and who was asked to quit the movement by Mahatma Gandhi?
 A:-Barister George Joseph
 B:-M.O. Mathai
 C:-Kandathil Varghese Mappilai
 D:- Joseph Pulikkunnel
Answer:- Option-A
Question11:-Mitavadi was started by
 A:-C. Krishnan
 B:-C. Kesavan
 C:-Kunhiraman Nair
 D:-T. Sivasankaran
 Answer:- Option-D
Question12:-Who is known as 'Kesari'?
 A:-C.V. Kunhiraman Nair
 B:-E.M. Kovur
 C:-M.R. Nair
 D:-Vengayil Kunhiraman Nair
Answer:- Option-D
Question13:-Who founded Malabar Economic Union?
 A:-T.K. Madhavan
 B:-Dr. P. Palpu
 C:-Moorkkothu Kumaran
 D:-Sahodaran Ayyappan
Answer:- Option-B
Question14:-Jeevithasamaram is the autobiography of
 A:-A.K. Gopalan
 B:-C. Kesavan
 C:-E.M.S. Namboodiripad
 D:-K. Kelappan
 Answer:- Option-B
Question15:-Pattabakki is a drama written by
 A:-P. Krishnapillai
 B:-Kesava Dev
 C:-Thakazhi
 D:-K. Damodaran
 Answer:- Option-D
Question16:-Who is the founder of SEWA?
 A:-Swarnakumari Devi
 B:-Ramabhai Saraswathi
 C:-Ela Bhatt
 D:-Devi Chaudhurani
 Answer:- Option-C
Question17:-Protection of Women from Domestic Violence Act was passed in the year ?
 A:-2005
 B:-2006
 C:-2011
 D:-2012
Answer:- Option-A
Question18:-ILO is situated at
 A:-Rome
 B:-Geneva
 C:-Washington
 D:-Paris
  Answer:- Option-B
Question19:-Article 32 of the Indian Constitution deals with
 A:-Right to Property
 B:-Directive Principles of State Policy
 C:-Right to Constitutional Remedies
 D:-Freedom of Religion
Answer:- Option-C
Question20:-Who wrote the book A Passage to England?
 A:-E.M. Foster
 B:-Nirad C. Chaudhuri
 C:-Kushwanth Singh
 D:-R.K. Narayan
Answer:- Option-B
(Questions from Question Paper Code: 14/2019/OL, Category Code: 142/2018, Exam: Assistant Professor Biochemistry )

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

8 Comments