thumbnail

Kerala PSC- GK Questions and Answers - Set 5


Kerala PSC- GK Questions and Answers
Question1:-How many women members were there in the Indian Constituent Assembly?
 A:-12
 B:-15
 C:-18
 D:-19
Answer:- Option-B
Question2:-Who among the following was a martyr in Paliyam Satyagraha?
 A:-A.G. Velayudhan
 B:-T.K. Narayana Pillai
 C:-R.K. Shanmukhan Chetti
 D:-Kalkulam Govindan
Answer:- Option-A
Question3:-The capital of Venezuela is
 A:-La Paz
 B:-Buenos Aires
 C:-Lima
 D:-Caracas
 Answer:- Option-D
Question4:-Who is the author of the Malayalam Drama "Ningalenne Communistakki"?
 A:-K. Damodaran
 B:-N.N. Pillai
 C:-Thoppil Bhasi
 D:-V.T. Bhattatirippad
Answer:- Option-C
Question5:-Who gave the name "Brahmananda Sivayogi" to Karat Govindankutty Menon?
 A:-Chengalath Kunhirama Menon
 B:-Dr. Ayyathan Gopalan
 C:-Manjeri Rama Iyyer
 D:-Puliyampatta Kunhikrisha Menon
 Answer:- Option-B
Question6:-Which Article of the Indian Constitution ensures Freedom of Press in India?
 A:-Article 17
 B:-Article 21
 C:-Article 29
 D:-Article 19
Answer:- Option-D
Question7:-"Pottiya Ezhakal", a collection of Malayalam stories is of __________.
 A:-Malayattoor Ramakrishnan
 B:-M.B. Bhattatirippad
 C:-Ponkunnam Varkey
 D:-Balamaniyamma
 Answer:- Option-C
Question8:-Name the President of the People's Republic of China.
 A:-Xi Jinping
 B:-Wei Fenghe
 C:-Pham Binh Minh
 D:-Nguyen Xuan Phuc
Answer:- Option-A
Question9:-In which case did the Supreme Court hold that the Preamble is not the part of the Constitution of India?
A:-Kesavananda Bharati State of Kerala, 1973
 B:-The Berubari Union Case, 1961
 C:-Indira Gandhi vs. Raj Narain, 1975
 D:-Mc Mehta v. Union of India, 1986
 Answer:- Option-B
Question10:-Who among the following was not the leading activist of the PRDS founded by Poikayil Yohannan?
 A:-Simon Yohannan
 B:-Vellikkara Mathai Upadeshi
 C:-Kalayil Pathrose Mooppan
 D:-Kocheeppan Tharakan
Answer:- Option-D
Question11:-The "Hindu Pulaya Samajam" was founded in 1917 by ___________.
 A:-Pandit K.P. Karuppan
 B:-Mahatma Ayyankali
 C:-Karumban Daivathan
 D:-Vellikkara Chothi
Answer:- Option-C
Question12:-The political party of Imran Khan that came to Pakistan in August 2018 is __________.
 A:-Tehreek-al-Islam
 B:-Hizb-e-Refah e Insaf
 C:-Tehreek-e-Insaf
 D:-Hezb-e-Congra-e Pakistan
Answer:- Option-C
Question13:-The editor of the "Mithavadi" who campaigned against untouchability was _________.
 A:-C. Krishnan
 B:-K. Ayyappan
 C:-A.R. Menon
 D:-E. Ikkanda Warrier
Answer:- Option-A
Question14:-As per the Constitution of India which right cannot be taken away during Emergency?
 A:-Right against exploitation
 B:-Right to personal liberty
 C:-Right to freedom of religion
 D:-Right to equality
 Answer:- Option-B
Question15:-The socio-religious reformer of Kerala who exhorted the workers not to work without wages was _____________.
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Vagbhatananda
 D:-Vaikunda Swamikal
Answer:- Option-D
Question16:-The social reformer known as "Vaikom Veeran" was
 A:-Mannath Padmanabhan
 B:-K. Kelappan
 C:-E.V. Ramaswamy Naikar
 D:-A.K. Gopalan
Answer:- Option-C
Question17:-The Diwan of Travancore who issued an order permitting Channar women who became converts to Christianity to cover their bodies with jackets was
 A:-Col. Munro
 B:-Muhammad Habibullah
 C:-C.P. Ramaswami Iyer
 D:-M.E. Watts
Answer:- Option-A
Question18:-The constitutional principle of the basic structure was invented by the __________.
 A:-Legislature
 B:-Judiciary
 C:-President of India
 D:-Executive
 Answer:- Option-B
Question19:- Which book is considered as the "Bible of Ayyavazhi"?
 A:-Vedadikara Nirupanam
 B:-Mokshapradeepam
 C:-Narayana Pandaram
 D:-Akhilathiruttu Ammanai
Answer:- Option-D
Question20:-The captain of the Volunteer Corps of the Guruvayur Satyagraha was
 A:-P. Krishna Pillai
 B:-K. Kelappan
 C:-A.K. Gopalan
 D:-M.C. Janardhana Pillai
Answer:- Option-C

(GK questions from Question Paper Code: 4/2019/OL, Category Code: 593/2017, Exam: Junior Instructor -Wireman)

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

3 Comments